Fagfellesskap for infosikkerhet og personvern

Hva gjør fagfellesskap
for infosikkerhet og personvern?

Leder for fagfellesskapet:

Ronny Mehlum

IT-leder i Orkland kommune og Trøndelags representant i KS’ fagråd for informasjonssikkerhet og personvern.

Informasjonssikkerhet, digital beredskap og personvern er en forutsetning for gode innbyggertjenester. Gjennom fagfellesskapet samarbeider de trønderske kommunene for å håndtere utfordringer knyttet til blant annet GDPR, cybersikkerhet og IT-beredskap.

Pågående prosjekter

Data:Kraft – verdiskapning med data og KI som verktøy

Prosjektet har som formål å styrke kommuner og fylkeskommunen i Trøndelag ved å tilrettelegge gode fellesløsninger basert på interkommunalt samarbeid. Med Data:kraft sin modell for digital mestring, baner vi vei for smartere, datadrevne beslutninger.

Kurs, workshops og møter

  • Astrid Solhaug fra Digdir holdt et informativt minikurs om nytt EU-regelverk om deling og bruk av data for DigiTrøndelag 30. september 2022.

    Rammene for EUs digitaliseringspolitikk ble gjennomgått, med fokus på:
    - Åpne data-direktivet (ODD)
    - Datastyringsforordningen (DGA)
    - Data Act (DA)
    - Kunstig intelligens-forordningen (AIA)
    - Personvernforordningen (GDPR)
    - eIDAS-forordningen
    - Digital portal/Single Digital Gateway (SDG).

    Regelverket skal legge til rette for datadrevet verdiskaping. Det handler om å skape balanse mellom behovet for å åpne og beskytte data.

  • Digital workshop 23. mai 2022 med Andreas og Eva Amdahl Seim.

    Det ble gjennomført dilemmatrening i verktøyet VOXT med 20 deltakere fra DigiTrøndelag, inkludert besøk fra andre diginettverk.

    Andreas Seim innledet med en faglig presentasjon. Han snakket om at når vi ønsker endring, blir relasjoner svært viktig for å få det til. Hvis vi pusher endring, betyr det at vi prøver å få folk til å huske og forstå, men det gjør ikke folk i stand til å anvende, analysere, vurdere og skape endring.

    Vi ble introdusert for hvordan kraften i dilemmaer (eller trilemmaer) er en metode til samhandling, utvikling, vekst som kan skape tillit og utvikle felles kultur.

    Dilemmatrening er anvendbart på flere områder enn personvern, f.eks. HR-området eller bærekraft, som tidligere er gjennomført i Trondheimsskolen.

    Deltakerne fikk en treningsøkt for muskelen til innebygd etisk tilnærming. Verktøyet gjorde det mulig å spille inn egne dilemmaer anonymt og likeverdig. Alle svarte anonymt i en erfaringssimulator. Det dannet grunnlag for drøfting og refleksjon i etterkant. I tillegg til faglig påfyll og praktisk erfaring med et konkret verktøy for dilemmatrening, gjorde deltakerne en kort evaluering rundt den utprøvde arbeidsformen.

    Les rapporten fra kurset.

Ressurser fra fagfellesskapet